Erfrecht

Erfrecht

Het erfrecht is iets waar u misschien niet veel bij stilstaat. Toch krijgen wij er allemaal mee te maken.

Het is goed om na te denken over de gevolgen van een overlijden. U kunt als enige bepalen wat er met uw nalatenschap moet gebeuren.
Bij uw nalatenschap kunt u denken aan uw vermogen (zoals bank- en spaartegoeden), uw schulden (zoals een hypotheek of een krediet), uw bezittingen (zoals sierraden, auto of meubelen) maar ook uw huisdieren. Heeft u al eens nagedacht over wat er met uw huisdieren gebeurt als u er niet meer bent? Het is om met iemand hierover te praten en het kan verstandig zijn om dit vast te leggen.

Misschien wilt u wel uw nalatenschap nalaten aan een stichting of vereniging. In zo’n geval moet er een testament worden gemaakt.
Maar wie regelt dan uw nalatenschap? Dit dient u te regelen in uw testament.

Heeft u al een testament gemaakt, maar is dit enige jaren geleden of is uw situatie gewijzigd? Dan is het vaak verstandig om samen met de notaris uw testament door te nemen. De notaris zal u adviseren en daarbij is het niet altijd nog om het testament aan te passen. Veel mensen vinden het fijn om hun huidige testament samen met de notaris door te nemen, zodat ze er zeker van zijn dat hun nalatenschap goed geregeld is!

Wilt u advies, informatie inwinnen of uw situatie bespreekbaar maken om te kijken wat uw wensen en mogelijkheden zijn neem dan contact met ons op.

De ervaring leert dat het voor de nabestaanden prettig is om te weten hoe de overledene het heeft gewild. Dit maakt de afwikkeling (het regelen van diverse zaken) een stuk makkelijker voor de erfgenamen in deze lastige periode. Zij weten beter waar zij aan toe zijn en hoe de taken zijn verdeeld.

Bent u erfgenaam of executeur en weet u niet waar te beginnen? Wij begrijpen dat er veel zaken op u afkomen en dat het soms lastig is waar je nu moet beginnen en waar aan gedacht moet worden. Wij helpen u graag op weg.

Misschien bent u geen erfgenaam maar heeft u recht op een legaat of wilt u een beroep doen op uw kindsdeel (de legitieme portie) ook hierbij kunnen wij u van dienst zijn.

 

Verklaring van erfrecht

Is een dierbare van u overleden en heeft u een verklaring van erfrecht nodig?
De notaris kan een verklaring van erfrecht afgeven, met daarin vermeld wie de erfgenamen van de overledene zijn. Voordat de notaris een verklaring van erfrecht kan afgeven moet hij onderzoeken wie de erfgenamen van de overledene zijn. Hierbij onderzoekt hij of er een testament is gemaakt en wat er in dat testament is geregeld. Als er geen testament is opgesteld moet hij onderzoeken wat de wet regelt voor de nalatenschap van de overledene.
Meestal wordt een verklaring van erfrecht gevraagd door banken of andere instellingen.

Bent u een verklaring van erfrecht nodig of heeft u vragen over een nalatenschap, neem gerust contact met ons op wij helpen u graag.

U kunt bij ons terecht voor:

 

  • het opstellen van een testament
  • advies over uw nalatenschap
  • informatie en hulp bij een nalatenschap waarin u erfgenaam bent
  • vragen met betrekking tot een legaat waar u recht op heeft
  • de legitieme portie
  • hulp bij de afwikkeling van een nalatenschap
  • schenking op papier
  • verklaring van erfrecht
  • aangifte erfbelasting

Staat uw vraag of situatie er niet tussen, neem gerust contact met ons op om te kijken wat wij voor u kunnen betekenen.

 

Neem contact op